Azobe
Azobe

Waar komt Azobé vandaan?

Het Azobé hout wordt geleverd door Lophira alata, een boom uit tropisch West-Afrika die tot 50 meter hoog kan worden.

Onder welke namen is Azobé nog meer bekend?

In Engelstalige landen heeft men het over Ekki en in Duitsland over Bongossi als men Azobé bedoelt. Red Ironwood is een andere Engelse term voor deze houtsoort.

Welke afmetingen zijn er verkrijgbaar?

Azobé hebben wij in rondhout op voorraad, en wordt in onze eigen zagerij gezaagd. Dit betekent dat we u korte levertijden kunnen bieden in diverse kopmaten en lengten.

Azobe

Is het een verantwoorde houtsoort?

De Azobé-boomstammen van Meerdink zijn alle voorzien van het OLB-keurmerk of het FSC-keurmerk. Daarmee staan wij garant voor een verantwoorde en duurzame manier van houtproductie.

Meerdink is gecertifieerd onder Chain of Custodynummer SKH-COC-000435.
FSC Meerdink Bruggen
Azobe

Waar is Azobé hout geschikt voor ?

Azobé hout is duurzaam en hard. Deze houtsoort is uitermate geschikt voor zware constructies die opgewassen moeten zijn tegen tal van weersinvloeden. Denk daarbij aan palen waar schepen tegenaan kunnen varen (dukdalven, remmingwerken etc), brugconstructies of sluisdeuren.

Trekt Azobé snel krom?

Ja en nee, het ligt aan de dikte. Azobé is zwaar: meestal zal het in water zinken.Er kan veel spanning in het hout zitten: dit is met name merkbaar (kromtrekken) bij dunnere planken en palen dunner dan 50 mm, bij dikkere palen speelt dit geen rol.